Veiligheidscultuur, wat is dat nu eigenlijk

Gepubliceerd op 25 juni 2019 om 20:04

In deze tijd is iedereen vol van de veiligheidscultuur. Maar wat is nu eigenlijk een veiligheidscultuur?

Veiligheidscultuur is een woord waarmee we proberen uit te drukken hoe een organisatie omgaat met (arbeids)veiligheid. De manier waarop organisaties omgaan met arbeidsveiligheid is heel verschillend. De ene organisatie doet veel aan veiligheid en vindt dat ook belangrijk, terwijl een andere organisatie zegt veiligheid belangrijk te vinden maar er niet echt veel aan doet.

Een praktijk voorbeeld: In een bedrijf wordt gepredikt dat veiligheid belangrijk is, maar op de  werkvloer is dat niet echt te zien. Klanten van het bedrijf krijgen een mooi beeld voorgeschoteld en hebben het idee dat dit bedrijf veiligheid op de eerste plaats heeft staan. Helaas is het achter de schermen anders. Op het moment dat planning of kosten in de gevaren zone komen schuift veiligheid naar een lagere plaats. Het meest schokkende is dat de directeur tegen de veiligheidskundige zegt dat hij verwacht dat de eerste prioriteit van de veiligheidskundige de voortgang van het werk is. Als je als directeur deze instelling hebt zal het nooit goed gaan komen met de veiligheidscultuur in het bedrijf.

Gelukkig zijn er ook andere voorbeelden. Een bedrijf die niet alleen zegt veiligheid balngrijk te vinden maar dit ook echt uitdraagt. Bij het maken van een aanbieding wordt in de calculatie al rekening gehouden met het feit dat veiligheid niet mag ontbreken. Ook al betekent het dat een klus niet binnen gehaald wordt, er wordt geen concessie gedaan aan de veiligheid van de medewerkers. De veiligheidscultuur in dit soort bedrijven is vele malen beter. Iedereen in de organisatie weet dat er veilig gewerkt moet worden. We willen ten slotte allemaal gezond naar huis aan het eind van de werkdag.

Het verschil maken begint bij het hogere management. Zij moeten niet alleen zeggen dat veiligheid belangrijk is, maar het ook doen. Mensen doen tenslotte niet wat de werkgever zegt, maar wat de werkgever doet, het monkey see, monkey do effect. Als er vanaf boven een goed voorbeeld gegeven wordt en werknemers gesteund worden als zij aangeven iets dat in hun ogen niet veilig is niet te doen, heeft het bedrijf een slag gemaakt. Het is ook belangrijk om veilig gedrag te belonen. Dit betekent niet dat er een bonus uitgedeeld moet worden aan iemand die (normaal) veilig zijn werk uitvoert. Nee, denk hierbij eens aan een doos gebak omdat een werk/project zonder incidenten/ongevallen is afgerond. Dit motiveert mensen en toont de waardering van het management.

Veiligheidscultuur, geen woord, maar een manier van leven. Het moet, spreekwoordelijk, in ons DNA zitten. Wanneer veilig werken vanzelfsprekend wordt en iedereen elkaar wijst en kan wijzen op zaken die niet veilig zijn, zal de veiligheidscultuur op een hoger niveau komen. Dit vraagt wel een open cultuur waarin iedereen elkaar aan kan en durft te spreken, dus ook de directeur kan gewezen worden op iets dat hij/zij niet veilig doet. Zolang dit met respect gebeurt zal het ook geaccepteerd worden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.